SE*Sessans Sibiriska katter & resten av vår familj

Direktlänk till inlägg 24 september 2013

Köpa Sibirisk katt eller Neva Masquerade, finns något köpansvar?!

Av Marie - 24 september 2013 14:15

Nätet är fullt av söta kattungebilder och att hitta en uppfödare av sin favoritras är inte svårt. Tyvärr finns det många fallgropar i avel och många uppfödare har inte rätt kunskap till att avla men väljer ändå att göra det av olika anledningar. Kanske för att de tror att med försäljningspriset på en kattunge är det en guldgruva att avla också? Tyvärr är den bilden skev och stämmer inte ens i närheten av med verkligheten. Seriös uppfödning kostar väldigt mycket och om inte avelskatten lämnar ca 5-6 eller fler kullar kommer kostnaderna att äta upp inkomsterna och långt över det. Och det förusätter att allt går bra, vid komplikationer så kan kostnaderna lätt skjuta i höjden och uppfödningen kan gräva ännu större hål i ekonomin än den redan gör.


1. Välj uppfödare med omsorg:
Att välja uppfödare för er nya familjemedlem för 15 år framöver är väldigt viktigt. En som låter sin honkatt vara kattunge tills hon är mogen att bli mamma. Den Sibiriska katten / Neva Masquerade utvecklas långsamt och den behöver 5 år på sig att mogna helt. En honkatt bör alltså få tid att mogna och växa på sig, därför är rekommendationerna att låta honan bli 1,5-2 år innan första kullen. Ibland kan det dock finnas skäl att para lite tidigare. Det är viktigt att stödja uppfödare som avlar med en god djurhållning och hänsyn till honan/hanen och rasen. Ingen ras mår bra av att enstaka individer får lämna för många avkommor. 


2. Antal kullar:
Hur många kullar får varje hona, med vilka intervaller? Hur många av dessa kullar bor samtidigt hos uppfödaren? Att köpa från en kattungefabrik är att gynna dessa att fortsätta producera kattungar på löpande band utan ett sunt avelstänk eller hänsyn till individerna de avlar på.

För att se hur många kullar och hur ofta honan har kull en Sverak-ansluten uppfödare tar kan du enkelt se här : http://stambok.sverak.se/ välj ras "Sibirisk katt eller Neva Masquerade" och skriv in stamnamnet på katten. Honan har rätt att få vila ordentligt mellan kullarna och ingen vill vara gravid jämt.. eller vill du det?


3. Grundkunskap hos uppfödaren.
En uppfödare som skriver: "Är testad för HCM utan anmärkning" har inte kunskap kring och hur sjudomen utvecklas på Sibirisk katt. Det finns även uppfödare som skriver negativ genom DNA-test, till dagsdatum finns det inga DNA-tester på HCM för Sibirisk katt.


Ett HCM-test är en färskhetsvara och tyvärr har det visat sig att just Sibirisk katt kan utveckla HCM så sent som upp till ca 8 års ålder. Därför bör man undvika att köpa från uppfödare som enbart gör ett tidigt test på avelskatterna och sen fortsätter att producera kattungar år ut och år in. Rekommendationerna är att du ska HCM-testa katten inför parning, beroende på intervaller mellan kullarna får ett test inte vara äldre än ett år vid parning! Dessutom ska katten oavsett om den lämnat en kull eller flera fortsätta HCM-testas regelbundet upp i högre ålder, för en hane innebär det oftast årligen och sedan vid 3, 5 gärna ett sista test vid 7-8 års ålder. En hona är oftast i avel längre och då är det viktigt att man HCM-testar innan parning och sedan med ovanstående intervaller även om hon kastrerats tidigt. Honor kan utveckla sjukdomen senare i livet, så det är av stor vikt att man fortsätter testa till 7-8 års ålder.

4. Hur vet jag att uppfödaren gör sitt bästa för att fortsätta hålla rasen frisk?

Kattköpare kan själva undersöka om uppfödaren följer de avelsrekommendationer om HCM som finns genom att gå in i Pawpeds och söka rätt på katterna som är föräldrar till kullen man är intresserad av. Ibland kanske kullen redan är registrerad, då söker du först och främst på kattens namn i sökrutan som kommer fram när du klickar på "Sök & info". 

www.pawpeds.com 
I listan i den vänstra kolumnen "Pedigree Databases" CATS
Välj "Siberian (incl. Neva Masquerade)"

Längst upp i menyn översta raden finns knappen för "Testparning" (eller klicka på ordet).
Du får nu fram en tom "testparning" se bild  
Klicka på under Katt 2 "Lägg till" och här skriver du in hankattens namn, sedan klickar du knappen "sökning". Beroende på hur specifik du varit i namnet kan du få upp en lista med namn eller bara katten du söker efter. OBS! Att du alltså måste skriva in kattens namn i dess stamtavla, inga smeknamn.
Gör lika för honkatten, klicka på Katt 3 "lägg till"
Här har du stamtavlan på katten du är intresserad av. Även om du inte kan linjerna och vilka katter som inte bör dubbleras så kan du här se inavelsgraden på kullen och den bör ligga så lågt men det säger långt ifrån allt om kattungarnas framtida hälsa. Du kan välja t ex. inavelsgrad på 4 generationer eller totalt 10 generationer (då klickar du på 10 i fältet för inavelsgrad). Se exempelbild.

    

HCM-tester -bakom kattens namn ska det finnas ett [h] klicka på det. Om katten är använd i avel och det är en hona bör här då finnas åtminstone 1 HCM-test med ett "normalt" resultat gjort strax innan parning. Exempelbild på Nessas HCM-tester. Om du tittar på hankattens test bör det även här finnas minst 1 HCM-test med ett "normalt" resultat test gjort strax innan parning (helst inte före 10 månaders ålder). Man kan även titta på uppfödarens andra katter om de är regelbundet testade upp i åldrarna.

  
OBS! Att det är en hanteringstid på ca 60 dagar (ibland längre) innan testerna hinner bli registrerade i Pawpeds, så finns inte testet registrerat kan du be att få se originalet hos uppfödaren. Det kan även vara så att katten kommer från utländska föräldrar eller har foundationlinjer, då kan det vara så att det inte finns testresultat registerade i Pawpeds. Vid import bör uppfödaren veta vilka linjer man undviker och vilka som anses mer säkra och där det finns dokumentation.

Tyvärr blir det mer och mer vanligt att uppfödare väljer att inte registrera sina katter i Pawpeds och/eller registrera HCM-testerna. Se längre ner hur du då kan kontroller att antalet kattungar uppfödaren tar på sina katter, samt att katten har en stamtavla registrerad i FiFé/Sverak.


[h] = när du klickat på symbolen hittar du listan med HCM-tester:
Namn på kardiologen/specialisten som utfört ultraljudet (måste vara en godkänd av Pawpeds  annars kommer inte testresultaten in i Pawpeds)
Datum när testet utfördades + ålder på katten inom parantes.

Resultatet:

Normal inget att anmärka på dagen HCM-testet utfärdades.
Other: diagnoser som "other" kan betyda att katten har ett hjärtfel ej kopplat till HCM behöver inte vara något ärftlig utan kan bero på en skada pga av t ex. en infektion. 
Equivocal betyder: avvikande det behöver inte betyda att katten utvecklar HCM i framtiden men många katter med den diagnosen får förr eller senare en HCM-diagnos. I vissa fall har det visat sig att katter som växer väldigt fort kan få påverkan på sitt hjärta. Men då bör följande HCM-tester vara normala och katten ska såklart inte användas i avel förrän man åtminstone har 1-2 normala resultat spridda över tid. Man bör alltså ta det försiktigt med en katt som fått denna diagnos.


Men här bör du se upp! Om katten är flera år gammal med kullar födda regelbundet och den endast har 1 tidigt HCM-test inför första parningen så bör man tänka om vid sitt köp. Det behöver såklart inte vara något fel, kanske är HCM-testet gjort hos en kardiolog/speciallist som inte är ansluten till Pawpeds. Men Pawpeds är otroligt viktigt och egentligen det enda verktyget vi uppfödare har för att visa hälsostatus på våra linjer. Exempelbild nedan är en katt som har över ca 60 avkommor efter sig. Vilket ger just denna individ för stor genomslagskraft till kommande generationer? Du kommer mest sannolikt inte att få information från din uppfödare om det händer något i linjen, då uppfödaren själv inte testar. Förutom enskilda katter och dess familjer kan många generationer och många många katter lida till följd av detta.
  
Kanske har just denna katt HCM-testas regelbundet hos en kardiolog/specialist ej ansluten till Pawpeds, då bör man kunna få se originalresultaten hos uppfödaren. Denne har inte heller fortsatt registrera avkommorna i Pawpeds det är tyvärr bara några som är det. 


För nu kommer vi till problematiken det är nämligen helt frivilligt att registrera, HCM-testa och skicka in sina resultat till Pawpeds. Det är alltså frihet under ansvar, något som blir mer och mer tydligt för varje år inte fungerar speciellt bra. 

5. Gå på magkänslan! Är det rent och snyggt hos uppfödaren, är katterna välsocialiserade, är kattungarna framåt och sociala? Hör er för med andra köpare till uppfödaren hur de upplevde sitt köp. En uppfödare som lägger ner tid, pengar genom att fortsätta hälsotesta sina katter försöker göra ett bra jobb. Stötta dessa uppfödare och hjälp till med att säkra den Sibiriska kattens framtid!


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marie - Onsdag 21 okt 15:00

Nadina, Makar, Pavlina & Dunya. Önskar gammelmatte med familj!  Nosgosar i massor! Från vänster Makar, Nadina, bakom henne Pavlina och Dunya längst till höger                En speciell hälsning till vårt älskade blåbär, som lever livet...

Av Marie - Tisdag 22 sept 20:15

Nadezdha har ett normalt och fint hjärta ua samt är frisk med normala njurar. Hon skötte sig perfekt under undersökningen och vi firar med lite nya bilder.          ...

Av Marie - Söndag 19 juli 15:15

Nosgosar från gammelmatte med familj!    9 veckor gamla på bilden.    Och små sötnosar 5 veckor gamla.    ...

Av Marie - Onsdag 8 juli 16:43

Stort grattis Molte, Aronia, Zemene, Málna (Bob) & Kupina! Hurra hurra hurra! Nosgosar från oss!      Aronia      Fina gospojken Molte        Vackra Kupina (Ina)         Málna (Bob)        Samt fröken Zemene      ...

Av Marie - Lördag 4 juli 16:45


Det är även gammelmattes födelsedag, men den är inte lika viktig att fira längre    Hipp hipp hurra sötnosar! Hoppas ni får en underbar dag och gammelmatte tar gärna emot lite nya bilder på er      ...

Presentation


Hej & varmt välkommen in till vårt lilla krypin. Den här bloggen var tänkt att handla om våra Sibiriska katter. Men med tiden har även den tvåbenta delen av familjen fått vara med på ett hörn :)
Välkomna in, och lämna gärna en kommentar :)

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Kategorier

Fråga mig

7 besvarade frågor

Sök i bloggen

Arkiv

Min gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se