SE*Sessans Sibiriska katter & resten av vår familj

Direktlänk till inlägg 2 september 2013

Mer detaljer kring våra klassiker

Av Marie - 2 september 2013 22:03

.. många verkar ha missat informationen som står från början på alla kattungarnas sidor. Därför tänkte jag att det är passande att göra en snabbrepis   


Edsel Pacer - är ett speciellt märke som tillhör Ford-koncernen, speciellt på fler än ett sätt. Det fick sitt namn efter grundaren Henry Fords son Edsel Ford, som tagit över ledarskapet för Ford redan vid 26 års ålder. Edsel Ford dog redan 1943, 49 år gammal i sviterna av en magcanceroperation. Henry Ford den äldre sörjde sin son resten av livet, och 1958 presenterades märket Edsel för att hedra sonen. Det skulle dock visa sig bli en allt annat än lyckad satsning och märket upphörde redan 2 år senare. Edsel skulle vara ett mellanklassmärke men blev ingen succé, enligt många på grund av designen. Fronten på Edsel var mycket speciell och var troligen åtminstone en del av problemet. Fordkoncernen var efter fiaskot med Edsel nära att gå under.


Edsel Pacer tillverkades 1958 i totalt 20.988 exemplar i fyra olika karossutföranden, tvådörrars cabriolet, tvådörrars hardtop, fyrdörrars hardtop och fyrdörrars sedan. Samtliga hade en V8 på 360 kubiktum (5,9 l) som fanns att få med en treväxlad manuell växellåda, eller en trestegs automatlåda.

Text och bild: Christer Hägglund (fast vi kallar honom husse).

Vår Edsel Pacer är sötare tycker jag   

 


Lincoln Futura - Lincoln är det märke i Fordkoncernen som säljer koncernens mest exklusiva bilar. Lincoln grundades 1917 av en fd chef hos Cadillac och fick sitt namn efter dennes store idol och förebild, den fd amerikanske presidenten Abraham Lincoln. 1922, efter en konkurs, köptes Lincoln upp av och införlivades i Fordkoncernen, där det alltså finns än i dag.


Futura var en konceptbil som tillverkades i ett enda exemplar som presenterades 1955, formgiven av Fords främsta designers och handbyggd av Ghia i Italien. Idag kan man med facit i hand tycka att som konceptbil var den ganska feg, då bilarna skulle komma att ha det här utseendet redan 4 år senare, med undantag av det ostkupsliknande taket, där man vis av erfarenheterna med Ford Crown Victoria Sunliner var försiktig med glas på taket.


11 år efter att den presenterats blev Lincoln Futura kanske ännu mer uppmärksammad, nu som Batmobile, den bil som Läderlappen, Batman, framförde i den nya tv-serien. Futuran var då ombyggd av den legendariske bilbyggaren George Barris.

Text: Christer Hägglund

   

Lincoln - "one of a kind"     

 


Om Electra: Buick är det äldsta bilmärket som fortfarande tillverkas. Det grundades redan 1899 som Buick Auto-Vim and Power Company av David Dunbar Buick. Det var dock svårt för Buick att komma igång och efter en ombildning 1902 startade han ytterligare ett nytt företag 1903 som fick heta Buick Motor Company, som således också fick sitt namn efter grundaren. 1904 anställdes William C Durant av Buick, vilken drev upp företaget till amerikas största biltillverkare. Durant började sedan köpa upp andra biltillverkare och bildade då General Motors, i vilket Buick var en av hörnstenarna redan från start. 


1959 bytte Buicks toppmodeller namn från Roadmaster och Roadmaster 75 till det nya namnet Electra respektive Electra 225. Electra-modellerna tillverkades ända fram till 1990 i en stor mängd olika karossutföranden och med olika motorer och växellådor. Namnet Electra kommer ifrån den välkända skulptrisen Electra Waggoner Biggs, vars makes svåger Harlow H Curtis var chef för Buick när modellen namngavs. Electra Waggoner Biggs var mest känd för sina porträtt och hon skulpterade bland annat president Harry S Truman och generalen och sedemera presidenten Dwight D Eisenhower.

Text: Christer Hägglund

 


 

  

Pontiac Catalina - Pontiac var ett General Motors-märke som fanns under åren 1926-2010. Till skillnad från andra så startades Pontiac av General Motors som ett komplement till det befintliga märket Oakland. Redan några få år senare sålde Pontiac mycket bättre än Oakland och fick därför finnas kvar medan det senare lades ned. Under åren har Pontiac ofta fått sin inspiration till sina logotyper och modellnamn från Amerikas ursprungsbefolkning. Fram till mitten av 1950-talet användes ett indianhuvud som logotyp, med modeller som Star Chief.


Catalina var en fullsizemodell som fanns under åren 1950-1981. Namnet användes först på hardtopmodellen av Chieftain av 1950-års modell, men blev från 1959 namn på basmodellen, som tillsammans med mellanklassmodellen Star Chief och lyxmodellen Bonneville utgjorde Pontiacs modellprogram. 1959-60 fanns den med en 389 kubiktums (6,4 l) V8, med treväxlad manuell växellåda eller en fyrstegs automatlåda. 1981 utgick Catalina och 2010 beslutade General Motors att som en del av sitt stora sparprogram låta märket Pontiac gå i graven.

 

Text och bild. Christer Hägglund

 


Om Chevrolet Bel Air - General Motors-märket Chevrolet grundades 1911 av racerföraren Louis Chevrolet och William C Durant. Redan 1918 köptes Chevrolet upp av General Motors (GM) och blev GM:s märke för "folkbilar", som skulle ta upp kampen med Henry Fords Model T, eller T-Forden som den kallas i Sverige. Chevrolet är alltsedan dess en division inom GM. Som kuriosa kan nämnas att märkets logotyp, the bowtie, tros vara formgiven efter en fluga (den typen man har runt halsen när man har smoking) som Durant såg på en tapet. Det finns dock en del andra teorier, men logotypen är känd som The Chevy bowtie. 


Bel Air fanns under åren 1950-1975, men det var från 1953 som det blev en helt egen modell. Några av världens, enligt många, vackraste och oomtvisteligen mest kända "jänkare" är andra generationen av Chevrolet Bel Air, av årsmodellerna 1955-56-57. Dessa brukar kallas för Classic Chevys eller TriFives. Dessa fanns i sex olika karossutföranden med två och fyra dörrar, med hardtop, cabriolet, sedan och herrgårdsvagn. Bland motoralternativen fanns både raka sexcylindriga alternativ som V8:or, med treväxlad manuell eller två- eller trestegs automatlåda.

 

Text och bild: Christer Hägglund

 


Har lovat barnen att vi inte ska glömma "lilla blå" eller Ville som vi kallar honom för så kommer hans "bil" med också:

Cadillac Seville (Ville) - Cadillac är världens idag näst äldsta bilmärke, efter koncernkollegan i General Motors Buick. Grundat 1903 av Henry Leland på spillrorna av det Ford Motor Company som Henry Ford lämnade för att starta om på nytt. Namnet fick märket efter staden Detroits grundare, Antoine Laumet de la Mothe, Sieur de Cadillac. 1909 köptes Cadillac upp av och införlivades i General Motors, och har sedan dess varit GM:s lyxmärke.


Seville var en speciell modell i Cadillacs modellfamilj Eldorado under åren 1956-1960. Den fanns bara som tvådörrars hardtop. Namnet Seville skulle senare återkomma på en modell som tillverkades under åren 1975-2004. 


    




 
 
Kicki

Kicki

4 september 2013 16:32

Vad skoj att få en ordentlig presentation på klassikerna som inspirerat till kattungarnas namn :-) Men jag måste ju säga att de pälsiga små ullbollarna är bra mycket sötare än de där glänsande bilarna :-)

http://lince.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marie - 21 oktober 2020 15:00

Nadina, Makar, Pavlina & Dunya. Önskar gammelmatte med familj!  Nosgosar i massor! Från vänster Makar, Nadina, bakom henne Pavlina och Dunya längst till höger                En speciell hälsning till vårt älskade blåbär, som lever livet...

Av Marie - 22 september 2020 20:15

Nadezdha har ett normalt och fint hjärta ua samt är frisk med normala njurar. Hon skötte sig perfekt under undersökningen och vi firar med lite nya bilder.          ...

Av Marie - 19 juli 2020 15:15

Nosgosar från gammelmatte med familj!    9 veckor gamla på bilden.    Och små sötnosar 5 veckor gamla.    ...

Av Marie - 8 juli 2020 16:43

Stort grattis Molte, Aronia, Zemene, Málna (Bob) & Kupina! Hurra hurra hurra! Nosgosar från oss!      Aronia      Fina gospojken Molte        Vackra Kupina (Ina)         Málna (Bob)        Samt fröken Zemene      ...

Av Marie - 4 juli 2020 16:45


Det är även gammelmattes födelsedag, men den är inte lika viktig att fira längre    Hipp hipp hurra sötnosar! Hoppas ni får en underbar dag och gammelmatte tar gärna emot lite nya bilder på er      ...

Presentation


Hej & varmt välkommen in till vårt lilla krypin. Den här bloggen var tänkt att handla om våra Sibiriska katter. Men med tiden har även den tvåbenta delen av familjen fått vara med på ett hörn :)
Välkomna in, och lämna gärna en kommentar :)

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Kategorier

Fråga mig

7 besvarade frågor

Sök i bloggen

Arkiv

Min gästbok


Skapa flashcards